Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Usain Bolt: το μυστικό της ταχύτητάς του αποκαλύφθηκε


Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξηγήσουν την εκπληκτική ταχύτητα που αναπτύσσει στους στίβους ο Τζαμαϊκανός δρομέας Usain Bolt με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου.

Ο Usain Bolt κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα με 9,58 δευτερόλεπτα, επίδοση που πέτυχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου το 2009 θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σπρίντερ στον κόσμο αυτή τη στιγμή.


Το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες υπολογίζει τη δύναμη και την ενέργεια που αναλώνει για να ξεπεράσει την επιβράδυνση που προκαλεί η αντίσταση του αέρα και η οποία επιτείνεται από το σκαρί του δίμετρου Bolt.

Με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Physics, οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν το στοιχείο εκείνο που κάνει ορισμένους αθλητές τόσο γρήγορους (πέρα από τα αναβολικά).

Σύμφωνα με το προτεινόμενο μαθηματικό μοντέλο, η επίδοση των 9,58 δευτερολέπτων του Bolt στο Βερολίνο επιτεύχθηκε με ανάπτυξη ταχύτητας 12,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μέγιστη ισχύς του Bolt εκδηλώθηκε όταν είχε μπει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στην κούρσα και είχε αναπτύξει το ήμισυ της μέγιστης ταχύτητάς του, κάτι που αποδεικνύει την άμεση επίδραση της αντίστασης του αέρα στα κινούμενα αντικείμενα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μόνο το 8% της ενέργεια των μυών του καταναλώθηκε για κίνηση, με το υπόλοιπο να απορροφάται από την αντίσταση.

Μάλιστα όταν συνέκριναν τη μάζα σώματος του Bolt, συνυπολογίζοντας το υψόμετρο της πίστας και τη θερμοκρασία, βρήκαν ότι ο συντελεστής αντίστασης του Τζαμαϊκανού σπρίντερ -που μετράει την αντίσταση ανά μονάδα μάζας- ήταν λιγότερο αεροδυναμικός από τον μέσο άνθρωπο.

Το εκπληκτικό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με τον Bolt είναι ότι έχει καταρρίψει μια σειρά από επιδόσεις χωρίς να είναι άρτιος από αεροδυναμικής σκοπιάς.

Μοναδικό εμπόδιο πλέον στις επιδόσεις των επαγγελματιών του στίβου είναι οι συνθήκες που επικρατούν στη Γη, καθώς σωματικά θεωρείται ότι τα περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων είναι απειροελάχιστα.

Μεγάλο όπλο του Bolt είναι ο εντυπωσιακός διασκελισμός του που αντισταθμίζει και με το παραπάνω τα “αργά” του ξεκινήματα.

Τον διασκελισμό αυτό επιτρέπουν οι ισχυρές μυικές του ίνες, αλλά και το μήκος των ποδιών του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να καταρριφθεί το ρεκόρ του 2009 στα 100 μέτρα, ο Bolt πρέπει να αντιδράσει ταχύτερα στην πιστολιά του αφέτη, να ενισχυθεί από ούριο άνεμο, όχι ταχύτερο από 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ώστε η επίδοση να μην διαγραφεί από τα ρεκόρ ως υποβοηθούμενη και να τρέξει σε μεγάλο υψόμετρο όπου η αντίσταση του αέρα είναι μικρότερη.

Η μελέτη για τον Bolt δημοσιεύεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη σκανδάλου μεγατόνων για ντοπάρισμα των σούπερ σταρ του στίβου μεταξύ των οποίων οι Asafa Powell και Tyson Gay.

Ο Bolt δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των χρηστών αναβολικών και μάλιστα τάχθηκε κατά των πρακτικών αυτών.


ΥΓ. 
Για τους λάτρεις της έρευνας, στη σελίδα του site μας "Taste of Science" μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το paper του επιστημονικού περιοδικού πάνω στο οποίο βασίστηκε το άρθρο.

Το Paper θα είναι διαθέσιμο για λίγες μέρες μόνο, αν δεν έχετε πρόσβαση μπορείτε να στείλετε e-mail στον διαχειριστή και αφού γίνετε μέλος του blog να σας αποσταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή PDF.


Rererences: 
econews

1 σχόλιο: