Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Τραυματίστηκα! Πάγο ή Ζεστό;Στην περίπτωση ενός άμεσου τραυματισμού, όπως είναι το διάστρεμμα, ο πάγος αποτρέπει το πρήξιμο βοηθώντας τα κύτταρα να ξεκινήσουν την διαδικασία επούλωσης ταχύτερα.

Όταν συμβεί ένας τραυματισμός, η διαδικασία επούλωσης του γίνεται σε τρία στάδια:  1. απομακρύνονται τα κατεστραμμένα κύτταρα
  2. νέα κύτταρα μεταφέρονται στην τραυματισμένη περιοχή
  3. τα νέα κύτταρα παίρνουν την τελική τους μορφή όμοια με την δομή της περιοχής.

Στην περίπτωση διαστρέμματος, τα μέρη του τραυματισμένου συνδέσμου πρέπει να αφαιρεθούν, νέα κύτταρα να τοποθετηθούν στην περιοχή και να πάρουν μορφή, σε δομή και δύναμη, όμοια με αυτή του συνδέσμου.

Το ζεστό συμβάλει στην μεγαλύτερη ροή του αίματος που με την σειρά της προωθεί το πρήξιμο κατά την οξεία φάση ενός τραυματισμού.

Άρα αμέσως μετά από έναν τραυματισμό το ζεστό θα αυξήσει το πρήξιμο και θα καθυστερήσει την διαδικασία επούλωσης.

Αντίθετα το κρύο μειώνει την ροή του αίματος, ελαττώνει το πρήξιμο, ανακουφίζει τον πόνο και βοηθάει στην ταχύτερη και καλύτερη επούλωση.

Το ζεστό πρέπει να χρησιμοποιείται σε χρόνιους τραυματισμούς και μετά την πρώτη φάση ενός άμεσου τραυματισμού, που χρονικά αντιστοιχεί με την υποχώρηση του πρηξίματος. Το ζεστό στους χρόνιους τραυματισμούς μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να μαλακώσει τους ιστούς της περιοχής.

Επειδή τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο να καθορίσουμε την χρονική στιγμή που μπορούμε να βάλουμε ζεστό καλό είναι να έχουμε σαν αρχή:

Πάντα βάζουμε πάγο μέχρι να φύγει το πρήξιμο και να μαλακώσει ο πόνος που συνήθως, και ανάλογα πάντα με τον τραυματισμό, διαρκεί 2 με 3 μέρες.

Προσοχή:

Ο πάγος κρυώνει και τους ιστούς που περιβάλουν την τραυματισμένη περιοχή και είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείται πριν παγώσουν αυτοί οι ιστοί.

Αν ο πάγος μείνει πολύ ώρα πάνω στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα νεύρα, σε σημαντικούς ιστούς ή ακόμα και να δημιουργήσει έγκαυμα στην περιοχή γι' αυτό καλό είναι ανάμεσα στον πάγο και το δέρμα να παρεμβάλει ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα

Μία λογική χρήση είναι κύκλοι των 15- 20 λεπτών με πάγο πάνω στην περιοχή και αντίστοιχα ένα διάστημα 15- 20 λεπτών χωρίς.


Συνοψίζοντας:

Το πάγωμα είναι η επιλογή για να μειώσουμε το πρήξιμο ενός άμεσου τραυματισμού, αλλά θέλει προσοχή η χρήση του. Κύκλοι των 15-20 λεπτών με πάγο και χωρίς.

Η ζέστη αυξάνει το πρήξιμο σε έναν άμεσο τραυματισμό και καθυστερεί την διαδικασία επούλωσης, αλλά παίζει σημαντικότερο ρόλο στην αποκατάσταση ενός χρόνιου τραυματισμού.


References:
http://www.mayoclinic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου