Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Tι είναι καλύτερο για δύναμη, προπόνηση άρσης βαρών ή Kettlebells;Η προπόνηση με βάρη, συμπεριλαμβανομένων και τον ασκήσεων τύπου άρσης βαρών, (επολέ ζετέ, αρασέ και οι παραλλαγές τους) έχουν μελετηθεί εκτενέστατα ως προς την επίδρασή τους στην δύναμη και την ισχύ.

Μια σχετικά νέα μορφή προπόνησης για την προετοιμασία αθλητών και όχι μόνο, καθώς έχει μπει και στα γυμναστήρια είναι τα Kettlebells.

Πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of strength and conditioning research” προσπάθησε να προσδιορίσει την καλύτερη μέθοδο προπόνησης για την βελτίωση της δύναμης και της ισχύς.

Στην μελέτη πήραν μέρος δύο ομάδες ενήλικων υγιών ανδρών. Η πρώτη ομάδα προπονήθηκε με ασκήσεις άρσης βαρών (high pulls, power cleans & back squat), ενώ η δεύτερη ομάδα προπονήθηκε με Kettlebells (swings, accelerated swings & goblet squats). Και τα δύο γκρουπ προπονήθηκαν για 6 εβδομάδες από 2 φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο μέθοδοι προπόνησης είχαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στην δύναμη (αφού βελτίωσαν την μέγιστη δύναμη στην άσκηση του Back Squat) και στην ισχύ (αύξηση του κατακόρυφου άλματος).
Αντίστοιχα δεν παρουσίασαν καμία σημαντική διαφορά στο ποσοστό λίπους ή στην μάζα σώματος των ασκούμενων.

Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η προπόνηση με Kettlebells έχει την ικανότητα να αυξήσει την Μια Μέγιστη Επανάληψη, παρόλο που αυτού του τύπου προπόνηση δίνει έμφαση στην ταχύτητα και την έκρηξη των κινήσεων αντί στην βελτίωση της δύναμης.

Ωστόσο, η αύξηση της δύναμης στην άσκηση του back squat ήταν μεγαλύτερη μετά από προπόνηση άρσης βαρών (+ 13.6%) σε σχέση με την προπόνηση Kettlebell (+ 4.5%).

 Αναλυτικά τα pre και post test αποτελέσματα της μελέτης για τους λάτρεις των στατιστικών αναλύσεων.References:
Otto, W., Coburn, J., Brown, L & Spiering, B. (2012). Effects of Weightlifting vs. Kettlebell training on vertical jump, strength and body composition. Journal of Strength and Conditioning Research. 26 (5), pp. 199-1202.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου