Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Ο μύθος της Σοκολάτας: Παχαίνει ή Θεραπεύει;Παρότι η σοκολάτα είναι υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμο και η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο τελευταία όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές της δράσεις που προκύπτουν κυρίως από την κατανάλωση μικρής ποσότητας σκούρας σοκολάτας [1]. 


Με τον όρο σκούρα σοκολάτα χαρακτηρίζονται οι σοκολάτες που δεν έχουν γάλα ενώ η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και κακάο μπορεί να διαφέρει. Με βασικό συστατικό το κακάο, η σοκολάτα περιέχει υγρασία, πολυφαινόλες, αζωτούχες ενώσεις όπως τα αλκαλοειδή καφεΐνη και θεοβρωμίνη (στην πρώτη αποδίδεται η διεγερτική δράση της σοκολάτας και στη δεύτερη η θετική της επίδραση στο νευρικό σύστημα και στη βελτίωση της διάθεσης), άμυλο και άλλους υδατάνθρακες, λίπος και ανόργανα συστατικά. 

Στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών, στις οποίες η σκούρα σοκολάτα είναι πολύ πλούσια, αποδίδεται η μείωση των κινδύνων ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Στην κατηγορία των πολυφαινολών ανήκουν και τα φλαβονοειδή 3 που είναι φυσικά συστατικά του κακάο (όπως και άλλων φυτών). Τα φλαβονοειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της οξείδωσης της χοληστερόλης και παρεμποδίζοντας τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας. 

Σε πρόσφατη μελέτη [2] της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το Μάιο του 2012 στο British Medical Journal διερευνήθηκε η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα που έχει η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας ως προληπτική θεραπεία σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία συμμετείχαν 2013 υπερτασικοί ασθενείς που είχαν μεταβολικό σύνδρομο 5 χωρίς προηγούμενο καρδιαγγειακής νόσου και χωρίς λήψη αντιϋπερτασικής αγωγής. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για μία δεκαετία από ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο είχε ευεργετική δράση στην πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης. 

Σε άλλη επίσης πρόσφατη μελέτη [3] διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων διευρευνήθηκε η επίδραση που είχαν στο μεταβολισμό παχύσαρκων γυναικών διαφορετικές συγκεντρώσεις πολυφαινολών της σκούρας σοκολάτας. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η πλούσια σε πολυφαινόλες σκούρα σοκολάτα δυνητικά μειώνει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Παραταύτα ακόμα δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων πολυφαινολών και αν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειας εξαιτίας της μακρόχρονης κατανάλωσής τους. 

Φαίνεται λοιπόν ότι παρά τον εύλογο σκεπτικισμό για την επιπλέον πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων και εν αναμονή των απαντήσεων που αφορούν τις συνέπεις της μακρόχρονης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων πολυφαινολών η μέχρι τώρα αποδεδειγμένη επωφελής δράση της σκούρας σοκολάτας ενθαρρύνει την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και θα μας επιτρέπει την απόλαυσή της χωρίς ενοχές αλλά πάντα με μέτρο.


Ευχαριστούμε τον 
Κυριάκο Κωστικιάδη
MSc  Χημικός
για το άρθρο του 

Refrences:

1. Κωνσταντίνα Μαραγκού, Η απενεχοποίηση της σοκολάτας. Χημικά Χρονικά Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2012, 79 (6) 10-11 
2.  Ella Zomer, Alice Owen, Dianna J Magliano, Danny Liew, Christopher M. Reid, The effectiveness and cost effectiveness of dark chocolate consumption as prevention therapy in people at high risk of cardiovascular disease: best case scenario analysis using a Markov model. MBJ 2012, 1-10 
3.  S. Almoosawi, C. Tsang, L. M. Ostertag, L. Fyfe, E. A. S. Al-Dujaili, Differential effect of polyphenol-rich dark chocolate on biomarkers of glucose metabolism and cardiovascular risk factors in healthy, overweight and obese subjects: a randomized clinical trial. Food & Function 2012, 3 (10) 1035-1043

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου