Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Έξυπνα φρούτα -πλούσια σε βιταμίνες, χαμηλά σε σάκχαρα-Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;

Οπως επισημαίνεται σε έρευνα του καναδικού περιοδικού «Family Health and Life», ένα μήλο σίγουρα δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, αλλά τα περισσότερα μήλα μπορούν και να μας παχύνουν.

Τα φρούτα δεν διαφέρουν πολύ από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να "προσέχουμε το είδος και τις ποσότητες φρούτων που θα καταναλώνουμε

Παρακάτω βλέπουμε πέντε φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη:


* Φραμπουάζ: Γνωστά περισσότερο ως κόκκινα βατόμουρα ή σμέουρα, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το 30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας, ενώ επίσης μας παρέχουν και βιταμίνη C και μαγνήσιο. Βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των φρούτων με αντιοξειδωτική δράση και εφόσον καταναλώνονται συχνά οχυρώνουν τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και την εξασθένιση της μνήμης και της όρασης λόγω ηλικίας.

* Βατόμουρα: Είναι γνωστά για την υψηλή διατροφική τους αξία, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, φολικό οξύ και μαγνήσιο. Επιπλέον, είναι αντιοξειδωτικά και περιέχουν τα πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

* Ακτινίδιο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K, μιας βιταμίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, καθώς επίσης και καλίου, σε ποσότητα ελαφρώς μικρότερη από την μπανάνα. Το κάλιο είναι στοιχείο σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, αν και δεν είναι ακόμα πολύ δημοφιλές. Τέλος, το ακτινίδιο χάρη στις φυτικές ίνες παρουσιάζει και ήπια υπακτική δράση, βοηθώντας στη λειτουργία του εντέρου.

* Φράουλα: Φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, με λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών και παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση.

* Πορτοκάλι: Αγαπημένο φρούτο που εκτός από τις βιταμίνες A και C είναι και από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Επίσης μας προσφέρει πολλές φυτικές ίνες όταν καταναλώνεται ολόκληρο και όχι σε χυμό, ενώ η λευκή του ψίχα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Πολλοί γιατροί μάλιστα συνηθίζουν να συστήνουν την ψίχα του ως όπλο εναντίον κάποιων τύπων καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου